Canva-kako kreirati objavu za društvene mreže?

Canva-kreiranje objave za društvene mreže

Ovdje ćemo ukratko opisati kako napraviti objavu za Facebook.

V
rijeme potrebno :

10

Minutes

Troškovi:

0

USD

Alati:

Računalo i (ili) mobitel
Veza s internetom

Što je još potrebno?

Važeća email adresa

Potrebni koraci:

Odabir dizajna

Canva-odabir-dizajna-prozor


Kod dolaska na stranicu, nakon prijave morate odabrati što ćete dizajnirati. Vidjet ćete da tu ima jako puno opcija. Za našu izradu moramo odabrati opciju Za mreže. Naravno da bi uopće došli do te opcije morate biti registrirani. Sami opis prijave možete pročitati na priloženom linku.

Odabir društvene mreže

Canva-odabir-drustvenih-mreza-prozor


Pod opcijom Za mreže odabrat ćete neku od predloženih mreža kao i to da li će to biti priča, objava ili animacija.Mi smo odabrali objavu. Samim odabirom pojavit će se prazan bijeli ekran.

Odabir gotovog predloška

Canva-odabir-gotovog-predloška


Lijevo od glavnog ekrana je alatna traka. Na njoj su svi grafički elementi koje možete koristiti u izradi. Prvi primjer je prema gotovom predlošku. Pod opcijom Predlošci moći ćemo odabrati jedan od stotine gotovih predložaka.

Izged gotovog predloška

canva izgled gotovog predloška

Na slici je prikaz gotovog predloška kojem smo samo promjenili tekst. Klikom miša na bilo koji tekst možemo ga premještati prema želji. Kada kliknemo dva puta možemo tekst selektirati i promjeniti.

Kreiranje objave prema našoj zamisli

Mi smo željeli napraviti objavu za na primjer rad od kuće. Zbog toga što nismo našli adekvatan predložak moramo ga kreirati sami.

Od postojeće objave iskoristit ćemo samo pozadinu a sve drugo ubaciti novo. Prvo ćemo sve elemente selektirati i obrisati pritiskom na tipku Del.

Canva-odabir-elementa-prozor

Nakon toga na alatnoj traci odaberemo opciju Elementi. Tu imate jako veliku ponudu linija i oblika, grafika, fotografija, videozapisa

Mi smo odabrali sliku koja prikazuje sretnu osobu. Ako želite brzo pronaći ono što vam treba pojam upišite na tražilicu iznad elemenata te će vam biti prikazani samo elementi vezani uz taj pojam.

Uklanjanje pozadine sa slike

canva-ekran-s-odabranom-slikom

Naša odabrana slika je bila baš ono što se uklapa u ideju ali livada u pozadini ne. Zbog toga moramo ukloniti pozadinu. To ćemo uraditi tako da selektiramo sliku i pritiskom na Uredi sliku>Uklananje pozadine te potvrditi sa Primjeni.

Izgled nakon uklonjene pozadine.

canva-ekran-s-uklonjenom-pozadinom

Ovdje možete vidjeti kako sada sve izgleda kada je pozadina uklonjena.

Moramo napomenuti da je ova opcija moguća samo u Pro verziji.

Besplatan način opisan je ovdje na blogu.

Dodavanje natpisa i grafike

Da bi dovršili našu objavu moramo dodati i naslov i jednu tipku “pročitajte više”. Opet idemo na alatnu traku i pod opcijom Tekst odaberite preddefinirani tekst prema izgledu koji vam odgovara. Kad tekst selektirate na vrhu ekrana pojavit će se opcije teksta koje možete mijenjati.

Canva-editor-teksta traka

Pod tim opcijama možete birati font, veličinu fonta, boju fonta, zadebljanje fonta, nakrivljenost, podvučen crtom te pozicioniranje teksta lijevo desno ili u sredinu.

Dakle umetnemo tekst, podesimo mu boju i veličinu, razmjestimo i praktično smo gotovi.

Gotova objava

Canva-gotovi-predlozak

Evo kako bi izgledala gotova objava koju smo zamislili. Naravno pošto Canva sprema sve vaše radove uvijek je moguće sve još malo dotjerati.

Preuzimanje ili objava na mreži

Canva opcije dijeljenja ,objave ili preuzimanja

Kada ste zadovoljni izgedom, ako već niste u gornjem desnom kutu možete svojoj objavi dati naziv. Ovdje imate opcije dijeljenja preko maila svojim prijateljima, preuzimanje na računalo ili direktna objava na društvenoj mreži.

Preuzimanje na računalo morate još dodatno definirati.

canva-ekran-za-preuzimanje

Ovdje još moramo definirati vrstu datoteke, veličinu i kvalitetu (ovisno o vrsti datoteke).

Opcija JPG će odgovarati za gotovo sve namjene. Kvalitetu ćemo odrediti u postocima. Što je postotak veći biti će i veća datoteka kao i kvaliteta slike. Ako slika ima prozirne dijelove onda ćete odabrati opciju PNG.

Ako odaberete opciju PNG i imate neku grafiku na bijeloj pozadini uključenjem opcije Prozirna pozadina preuzeta slika će biti s transparentnom pozadinom.

Tu još imate i opcije za preuzimanje u PDF formatu ili ispis.

Više o osnovnim formatima možete pročitati na našoj stranici pod temamaovdje.

Važno je reći da Canva prema kategoriji odabire i adekvatan format. Dakle ako je objava za društvene mreže onda će i širina i visina slike biti odabrana prema onoj koje se i koriste na društvenim mrežama tako da to ne morate mijenjati.

Kada se već malo uvježbate moći ćete nuditi usluge drugima i na taj način zaraditi.

Ako se time mislite baviti preporučamo Pro verziju.

0 0 glasova
Kako vam se svidio objavljeni tekst? Molimo unesite svoju ocjenu !
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari