rudarenje kriptovaluta

RUDARENJE KRIPTOVALUTA

Ako imate računalo s boljom grafičkom karticom ili neko starije koje možete ostaviti da radi cijeli dan, možete ostvariti zaradu rudarenjem kriptovaluta.

Rudarenje kriptovaluta-što je to?

Svi ste već čuli za kriptovalute -najpoznatiji je Bitcoin– ali kako kriptovalute funkcioniraju i tko obrađuje transakcije pošto ne postoji matična banka?

Za tu namjenu služi takozvani blockchain.

Što je Blockchain?

blockchain shema

Blockchain je baza podataka koja se dijeli između više korisnika. Na taj način nije potrebna treća strana (kao kod banke) da bi regulirale transakcije. Podaci se zapisuju u čisto digitalnom obliku-u obliku blokova. Kada se jedan blok napuni njemu se dodaje vremenska oznaka i trajno biva zatvoren a otvara se novi blok. Jednom zatvoreni blok se više ne može korigirati. To jamči vjerodostojnost i sigurnost podataka. O svakoj transakciji postoji zapis o iznosu i kada je ona obavljena. Pošto su zapisi dijeljeni na velikom broju računala čak i da netko pokuša korigirati iznose brzo bi se ustanovilo na osnovu drugih zapisa gdje je problem i tko je to pokušao.

Što je rudarenje?

Rudarenje kriptovaluta je korištenje vašeg računala za obavljanje i izračun transakcija. Pošto su proračuni kompleksni tu se troši puno električne energije. Kao naknadu za vaš rad vi ste nagrađeni u iznosu valute koja se obraćunava.

Što je više kupaca kriptovalute cijena joj je viša a naknada za rudarenje manja. Brzina izračuna mjeri se u broju Hash-a po sekundi H/s. Što je ona veća ,veći je broj transakcija a naravno time i zarada.

Što je Mining pool?

Kada sami pokušate rudariti ako je u pitanju jedno računalo efekt rudarenja biti će skroman. Zbog toga se formiraju bazeni za rudarenje. U te bazene povezan je velik broj računala to jest rudara koji između sebe dijele izračune i tako ubrzavaju i olakšavaju posao. Neki bazeni isplaćuju nakon izrudarenog kompletnog bloka a neki dopuštaju preuzimanje nagrade po želji.

Mining rig

Mining rig je posebna oprema za rudarenje. Ona se sastoji od više jakih grafičkih kartica spojenih u jednu cjelinu. U zadnje vrijeme se umjesto grafičkih kartica koriste ASIC integrirani krugovi. Oni su karakteristični po tome što se projektiraju za jednu usku primjenu, u našem slućaju za obradu kompliciranih računskih operacija.

Takva specijalna oprema za rudarenje troši jako puno električne energije i razvija jako puno topline.

asic miner

Novčanik za kriptovalute

Za svaku kriptovalutu morate imati digitalni novčanik.

On može biti softverski (na računalu ili web servisu ) ili hardverski u obliku stika koji je ujedno i najsigurniji.

Kod svakog otvaranja novog novčanika dobit ćete kod od više riječi, koje služe, u slućaju da se nešto dogodi s računalom  za vraćanje vaših podataka na novčanik.

Isto tako ako novčanik imate na web stranici kada se prijavljujete nakon imena i lozinke morat ćete ukucati kod koji dobijete na mobitel (2FA autentifikacija) . Ako ste ikad koristili PayPal ili slične servise za plaćanje znati ćete da je takva verifikacija standardna i napravljena je da bi zaštitila korisnika od neovlaštenih korištenja.

novčanik za kriptovalute

Novčanik možete otvoriti za više tipova kriptovaluta na servisu Blockchain.

Da li se vaše računalo može upotrijebiti za rudarenje?

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je nicehash-1024x538.jpg

Ako želite odgovor na ovo pitanje kao i koliku zaradu možete očekivati  možete otvoriti poveznicu ispod.

Tamo morate odabrati stavku Enter hardware manualy te odabrati vaš procesor ili grafičku karticu te zatim iz tablice očitati kolika se zarada može očekivati.

Što je bolji procesor ili grafička kartica to su bolji rezultati.

Na istoj stranici možete skinuti i program za rudarenje ali kod instalacije morate dopustiti antivirusnom programu da dopusti instalaciju. Kada ga startate ponovno odete na stranicu i vidjet ćete da je vaš uređaj priključen i radi. Ako ste instalirali na više uređaja svi bi morali biti prikazani.

Rudarenje možete namjestiti i na sporije postavke ako u isto vrijeme obavljate nešto na računalu tako da vas ne bi usporavalo. U nastavku nešto više o drugom softweru koji možete instalirati a ovdje su samo najstariji i najčešće korišteni.

CGminer

CGminer-je najpopularniji GPU / FPGA / ASIC program za rudarenje.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Bitcoinlogo.jpg

To je open-source GPU rudar napisan na C jeziku dostupan za nekoliko platformi poput Windows, Linux i OS X.

Jedna od stvari koja ga čini izuzetno popularnim jest činjenica da se temelji na izvornom kodu Cpu Minera.

CGMiner uključuje overclocking (povećanje brzine iznad uobičajene), nadzor, kontrolu brzine ventilatora i mogućnosti daljinskog sučelja.

Ostale njegove osobine uključuju samootkrivanje novih blokova s ​​mini bazom podataka, binarno učitavanje jezgri, podršku za više GPU-a i podršku za CPU rudarstvo.

multiMiner

MultiMiner

MultiMiner– je grafička aplikacija za vađenje kripto valuta na Windowsima, OS X i Linuxu. MultiMiner pojednostavljuje prebacivanje pojedinih uređaja (GPU-ovi, ASIC-ovi, FPGA-i) između kripto valuta kao što su Bitcoin i Litecoin.

MultiMiner koristi osnovni rudarski program (bfgminer) za otkrivanje dostupnih rudarskih uređaja, a zatim predstavlja korisničko sučelje za odabir kovanica koje želite rudariti.

Awersome Miner

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je aversome-miner.jpg

Awersome Miner-Cjelovito rješenje za upravljanje i nadzor rudarskih operacija. Skalabilno do 200 000 ASIC rudara i 25 000 jedinica GPU / CPU. Bogata i fleksibilna aplikacija za rad s vrlo zahtjevnim operacijama.

Promjena načina rada na temelju prihoda u stvarnom vremenu i potrošnje energije. Otkrivanje problema kod  rudarenja s automatskim oporavkom i   poboljšana energetska učinkovitost.

Započnite s rudarenjem u roku od jedne minute. Automatsko postavljanje svih popularnih rudarskih bazena jednim klikom.

Jednostavan način rudarenja

Postoji još puno stranica koje nude svoj softwer za rudarenje kriptovaluta čak i direktni najam rudara preko interneta. Ako želite zarađivati rudarenjem a zbunjuju vas ovi tehnički izrazi i postavke najjednostavniji način rudarenja opisan je na slijedećem linku.

To je preglednik koji se zove Cryptotab a ima implementiranu funkciju rudarenja u sebi.

VAŽNO !!!

Trebamo napomenuti da je sve programe najbolje držati na orginalnim postavkama ako niste sigurni kako ih podesiti. Rudarenje razvija veliku količinu topline i ako povečavate brzinu iznad orginalno postavljene to može dovesti do trajnog oštećenja komponenti.

Ovim se putem ograđujemo od bilo kakvih mogućih šteta koje bi se mogle dogoditi.

Kretanje vrijednosti kriptovaluta u zadnja 24 sata

Ovdje je prikazan tečaj kriptovaluta u odnosu na USD u zadnja 24 sata.

Više o nekim konkretnim primjerima možete pročitati na blogu.

Ostanimo u kontaktu !

0 0 glasova
Ocjenite komentare
0 Komentara
Inline Feedbacks
Svi komentari
Scroll to Top
Scroll to Top