Kako napraviti film za YouTube?

Kako napraviti film za YouTube?

Pošto smo imali puno upita kako napraviti film za YouTube, ovdje ćemo obraditi programe pomoću kojih će vaš video izgledati profesionalnije kao i servise koji vam mogu povećati gledanost.

Alati za obradu videa

Kada želite nešto objaviti na YouTube slike ili animacije s mobitela ili video sadržaje koje ste sami snimili, potrebno ih je na neki način obraditi, kako bi oni izgledali profesionalnije. Prvo ćemo navesti besplatne opcije ali ako se ovim poslom mislite baviti ozbiljnije onda morate uložiti u opremu i programe.

OpenShot

OpenShot jedan od besplatnih programa gdje možete ubacivati i obrađivati video, kreirati razne vrste prijelaza, dodavati filtere zvuk i titlove .

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je OpenShot-2-0-7-Logo.png

Prvo ubacite sav svoj video materijal koji će se prikazati u prozoru pod nazivom projektne datoteke. Nakon toga jednostavno povlačite te iste datoteke na trake te ih međusobno kombinirate .Na različitim trakama imate mogućnost odvajanja ili dodavanja audio zapisa za svaki pojedini video.

Isto tako možete unijeti i kontrole koje će npr. unijeti stišavanje zvuka na kraju videa i slično. Pritiskom na tipku play odmah će biti vidljive promjene koje ste napravili.

Pod opcijom naziv  možete ubaciti tekst na vaš video i u obliku titlova prikazivati na samom videu. U programu postoji više desetaka raznih prelaznih efekata koje umećete između dva filma. Ovo je samo ukratko a detaljnija uputstva možete nači na blogu.

Shotcut

Shotcut je open source besplatan program za obradu videa koji kao i prethodno navedeni ima iste mogućnosti sa još više efekata i tranzicija te dodatnim filterima za audio snimke.

Shotcut logo

Uz to postoji i prozor koji otvorite i u njemu ćete moći vidjeti audiograme vaših audio snimki ili vizuelnu reprezentaciju boja korištenih kod videa.

Isto tako za svaki video možete postaviti filter (npr grain) te će vaš video izgledati kao da je snimljen početkom prošlog stoljeća ili specijalni filteri koji kod loše snimljenih filmova mogu poboljšati kontrast i boju te ga značajno unaprijediti.

Program ima mogučnost snimanja direktno s web-kamere u program ili nasnimavanje zvuka direktno s mikrofona na vaš video te kasnija sinhronizacija.

Nakon uređivanja pritiskom na export biti će vam već ponuđena opcija za Youtube tako da tu ne morate ništa podešavati. Eksportirati se može i u najvišoj rezoluciji 4K koja se sve više pojavljuje kao standard.

Adobe Premiere pro

Adobe Premiere pro je profesionalni program za obradu videa. Nakon prijave na stranicu dopušteno vam je skidanje programa koji će biti funkcionalan u roku od mjesec dana.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 1200px-Adobe_Premiere_Pro_CC_icon.svg_-150x150.png

Ako se mislite profesionalno baviti obradom videa cijena od otprilike $20.99 mjesećno neće biti veliki trošak.

Program dopušta nadogradnje osnovnog paketa koje se isto tako plaćaju. Za njegovo korištenje morat ćete imati malo bolje računalo s boljom grafičkom karticom.

Umetanje uvoda i odjave na vaš video

Kako bi vaš novi video izgledao profesionalnije dobro je na početak ukomponirati uvodnu animaciju. To može biti vaš logo, neki grafički dizajnirani prijedlog ili slika koju će posjetitelj zapamtiti i prema tome razlikovati vaše filmove od drugih.

Na kraju je isto tako dobro dodati odjavu koja će korisniku zahvaliti na gledanju.

Na sredini je isto tako moguće umetanje isjećka koji gledatelja poziva da pozitivno ocijeni vaš video ili da se pretplati.

Videocreek

Videocreek je dobar program za izradu odjava ili najava koje možete dodati na vaše već kompletirane filmove. Dovoljno je da se prijavite i možete početi.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je videocreek.png

Svi vaši radovi ostaju spremljeni na vašem profilu i možete im pristupiti ponovno i preuređivati dok niste zadovoljni rezultatima. Možete početi od nule ili odabrati jedan od mnogih predložaka koji su vam ponuđeni.

Možete apsolutno sve promjeniti, dodavati text i natpise, birati koliko će oni trajati i kada će se prestati prikazivati, mijenjati zvučne efekte i slično.

Sve možete pregledati i ako ste zadovoljni rezultatima pokrenuti-izradi video.

To će potrajati koju minutu a preuzeti možete pritiskom na download.

Ovdje će vam biti predložena besplatna opcija 720p. (720p spada u HD video formate 720 redova najčešće u rezoluciji 1280×720 i omjeru 16:9) ili u većoj rezoluciji od 1040p za koju je potrebno nadoplatiti.

Sve promjene spremaju se automatski s vremenom i datumom u obliku skice te je moguće ponovno otvoriti ili doraditi projekt.

Kako postići veću gledanost vašeg objavljenog videa?

Ovo je pitanje koje muči mnoge koji su objavili svoje filmove na YouTube kanalu a početno nemaju veliku gledanost.

Da bi postigli gledanost i određeni broj pregleda prvo i osnovno je kvaliteta i ideja videa kao i kategorija u koju on spada.

Npr. kategorija igre ,zarada, tečajevi kako nešto napraviti ili kako koristiti neki program bolje kotiraju od nekih drugih.

Ako vaš video ima uvod i odjavu prema kojem će se vaš video pamtiti to je dodatni plus. Dužina samog videa nije od presudnog značaja (neki puta kraći filmovi znaju postići veću gledanost od onih dužih).

Ono što je bitno dodavati nove filmove u istom ili sličnom intervalu (na primjer jednom tjedno ili jednom mjesečno) i označiti ih kao premijeru da bi ih YouTube dodatno izreklamirao.

Ako ste objavili tek prvi video potrebno je otprilike mjesec dana da bi pretraživači uopće detektirali vaš kanal i ono što ste na njemu objavili. Da bi se to ubrzalo dobro je link vašeg filma objaviti na društvenim mrežama. Što više tih linkova ima to će vas tražilice prije primjetiti i evidentirati.

Dobro je dodati titl s tekstom pogotovo ako objavljujete tečajeve (na primjer kako koristiti neki program) jer to pomaže osobama sa slabijim sluhom da prate izlaganje.

Ako ste svoj film sastavili od isjećaka filmova koje ste našli širom interneta morate paziti da ne podliježu nečijim autorskim pravima.

Kod umetanja svakog novog filma jedna od najbitnijih stvari što morate napraviti je umetanje oznaka. Oznake su pojmovi koji se direktno odnose na sadržaj a po njima će vas vaša buduća publika pronaći.

Rapidtags

U tome vam može pomoći Rapidtags stranica koja generira oznake prema naslovu vašeg filma. Sve što morate uraditi je da upišete pojam a program će vam izbaciti ključne riječi koje onda iskopirate i upišete pod oznake.

H-supertools

Sličan alat za odabir ključnih riječi je i H-supertools -odete na stranicu i jednostavno upišete riječ koju namjeravate koristiti.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je H-supertools-1024x634.png

Kako to izgleda možete vidjeti na slici. Pritiskom na search na ekranu će vam se pojaviti riječ koju ste tražili i sve uglavnom slične riječi koje se traže. Desno od njih imat ćete dvije kategorije Monthly volume (koliko je ta riječ tražena mjesećno) i Difficulty (konkurentnost te riječi).

Vi morate izabrati pojam koji ima što veću traženost a što manju konkurentnost a da je još uvijek vezan za temu vašeg filma. 

Ovdje imate jedan uređen filmić pomoću ovdje opisanih programa.

Do sada je bilo govora uglavnom o metodama i programima koji su besplatni a sada i dva profesionalna dodatka koja u sebi imaju puno naprednih funkcija.

Koristiti ih možete i besplatno ali ćete u tom slućaju ostati uskračeni za mnogo naprednih opcija.

TubeBuddy

TubeBuddy je program koji nakon prijave možete preuzeti a on se instalacijom integrira u vaš Google Chrome ili neki drugi preglednik koji koristite.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je TubeBuddy-300x51.png

Ako želite bolje rangiranje i posjećenost vašeg YouTube kanala ovaj vam program može u velikoj mjeri pomoći.

Sve one funkcije koje su prije opisane ovdje su integrirane u jednu cjelinu. Dakle imate istraživanje riječi i pojmova koliko su one zastupljene u tuđim pretraživanjima i koliko su konkurentne.

U jednoj tablici možete upisivati nazive vaših videa i opisa program će vam pokazati koliko su oni prilagođeni za tražilice.

Isto tako možete vidjeti kako rangira vaša konkurencija te koje naslove i ključne rijeći upotrebljava. Program ima jako dobru analitiku, detaljnija je od već postojeće.

U raznim podprogramima možete uređivati vaš video –ubacivati uvod ,odjavne scene ili titl a mogućnosti su srazmjerne tome koju ste plaćenu opciju odabrali. Program je moguće koristiti i na mobitelima.

Ako se pokaže interes moguće je detaljno opisati sve segmente programa i čemu služe.

Plaćene opcije su –Pro $7.20/mjesec, Star $15.20/mjesec i Legend $39.20/mjesec.

VidIQ

Isto tako postoji i besplatna ali skromna opcija koju možete koristiti.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je VidIQ-1-300x145.jpg

VidIQ je program dosta sličan prethodno opisanom no ipak postoje neke razlike.

Svoje filmove možete uređivati direktno na web-stranici za što je potrebna prijava ili možete skinuti dodatak za Google Chrome što omogućuje brži pristup podacima.

Pomoću VidIQ-a možete:

 • Ostvariti više pregleda na YouTube i pretplatnika na kanale
 • Utvrditi najpopularnije i najisplativije ključne riječi.
 • Ispitati SEO kôd i osigurati veću vidljivost svojih videozapisa i kanala na tražilicama.
 • Pratiti svoju konkurenciju.
 • Pogledajti ključnu analitiku za svoje videozapise, a da ih ne morate otvarati.

Dodatne opcije:

 • Prikaz  statistike vašeg videozapisa.
 • Prikaz podatka poput najgledanijih filmova, prikaza po satu i rasta pretplatnika.
 • Pratiti svoj kanal. Usporediti svoj kanal s onim kod vaših konkurenata.
 • Dodati bilo koji kanal za koji želite da vidite relevantnu statistiku.
 • Razvrstati podatke po datumima ili prikazima po satu.
 • Izvoz najvažnijih ključnih riječi.
 • Saznati koje ključne riječi koriste vaši konkurenti.

Isto tako postoje i predlošci za više društvenih mreža koje ispunite i jednostavno objavite da bi vaš film imao besplatno reklamiranje.

Basic opcija je besplatna, Pro-$7.50/ mjesec, Boost $39/ mjesec i Enteprise -ne navodi se cijena ali ona je samo za profesionalne korisnike.

Ono što nam se ne sviđa, niti kod TubeBuddy, niti kod VidIQ je da morate dati pristanak da programi imaju pristup vašem Google računu. Ne postoji drugi način da preuzmu podatke s YouTube kanala a pošto im je reputacija visoka s tim ne bi trebalo biti problema.

Ono što ima VidIQ a nismo našli kod prethodnog programa je prijevod na više stranih jezika.

Iako mi mislimo da je engleski jezik najviše zastupljen, ispred njega su po zastupljenosti kineski i španjolski a slijede ga arapski i hindi. Program prevodi i opise i ključne riječi a ovisno iz kojeg dijela svijeta je korisnik taj mu jezik automatski prikazuje. Na taj način dobivate na tisuće novih korisnika. Ono što je nejasno pod koju opciju ta mogućnost spada i da li se prevode i titlovi (ako postoje). 

Predloženo za pročitati

Kako obraditi vaš video?

Kako napraviti uvod za vaš film?

Kako napraviti animaciju u Canvi?

3D mail plavi

Ako želite biti informirani o novoj objavi ili nadopuni teksta-prijavite se na novosti !!!

Scroll to Top