Kako umetnuti titl na YouTube video?

Pošto smo imali više upita ovdje ćemo ukratko obraditi temu kako umetnuti titl na YouTube video.

Zašto se umeću titlovi?

U zadnje vrijeme primjetit ćete da svi vlasnici gledanih kanala imaju titlove iako je jezik titla isti kao i zemlja iz koje film potjeće. To se radi da bi se izašlo u susret osobama s lošijim sluhom i postalo je neka vrsta standarda.

Isto tako postali su uobičajeni i titlovi s prijevodima a YouTube se brine da prema regiji iz koje posjetitelj dolazi prikaže odgovarajući sadržaj. Samim ubacivanjem titlova vaš će film bolje kotirati na pretraživanju a prijevodima uvećavate broj potencijalnih korisnika.

U ovom će primjeru biti opisano umetanje titlova direktno na YouTube kanalu. Ako unosite novi film ili odaberete neki postojeći u opcijama ćete naći opciju titlovi.

Kada odaberete tu opciju biti će vam ponuđeno da odaberete jezik titlova. Nakon odabira jezika otvara se ekran kao na slici.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Titl-youtube-uvodna.jpg

U plavom kvadratu gore lijevo unašate tekst. Dakle vaš posao je da zaustavite film na mjestu gdje želite da se natpis pojavi i upišete tekst.

Desno od unešenog teksta prikazat će se dvije vremenske oznake. Prva je vrijeme kada se tekst pojavljuje a druga kada tekst prestaje biti vidljiv. To će onda izgledati kao na slici ispod.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je titl-upravljacka-ploca.jpg

Pritiskom na “+” otvara se novi kvadrat u koji morate unijeti tekst. U isto vrijeme pojavljuje se i kvadrat na vremenskoj liniji u dnu ekrana koji prikazuje na kojem mjestu vremenski je blok teksta pozicioniran.

Ako neki blok želite ukloniti jednostavno pritisnete na ikonu “otpad“. Ako se tekst na prikazu ne pojavljuje u pravom trenutku jednostavno uhvatimo blok na vremenskoj liniji i pomaknemo ga na pravo mjesto.

Na slici ispod je izgled vremenske linije.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je titl-vremenska-linija.jpg

Kraj ikone koja prikazuje notu na vremenskoj liniji vidi se vizuelno jačina zvuka. Po njoj isto možemo vidjeti kada govornik govori i prema tome podesiti početak prikaza teksta. Kada ste zadovoljni rezultatima pritisnite tipku “gotovo” ili “spremi skicu” ako posao namjeravate nastaviti kasnije.

SVB format

Kompletni već završeni titlovi mogu se exportirati u SVB formatu. To je format koji uz tekst sadrži i vremenske oznake koje definiraju kada se koji dio teksta prikazuje. Ovaj zapis možemo otvoriti u bilo kojem tekst pregledniku.

Tekst koji se ovdje pojavljuje naziva se običan tekst jer ne dopušta bilo koji način formatiranja teksta (podebljani tekst, linija ispod teksta ,iskošeni tekst kao ni promjenu fonta ili veličine fonta).

Ovaj format možete poslati na više servisa za prevođenje i uz sitnu naknadu prevesti svoje titlove. Na koji još način prevesti vaše filmove možete pročitati na temi Kako pripremiti vaš film za YouTube?

Nadamo se da je opis bio dovoljno detaljan.

Komentirajte

Znamo da želite komentirati -svi komentari nalaze se na istom mjestu.

Prijavite se

Prijavom se pretplaćujete na novosti -nove objave gotovo svaki dan.

Scroll to Top